12 Aralık 2016 Pazartesi

PAZARLAMA TAKTİKLERİ - 10

İNSANLARA DUYMAK İSTEDİKLERİ ŞEYLERİ SÖYLEYİN!

Merhaba okurlarım. Bu hafta da pazarlama taktiklerini işlemeye devam edeceğiz.  Başlıktan da anlaşılacağı üzere hedef kitleniz ile iletişim kurarken onlara duymak istedikleri şeyleri söylemelisiniz. 'Ne kadar bilirseniz bilin söyledikleriniz karşınızdakinin anladığı kadardır.' diye bir söz vardır hepinizin hatırlayacağı üzere. Bu sözden yola çıkarak rahatlıkla demek istediğimizi ortaya çıkarmış olacağız. 

Örneğin bir satış görevlisisiniz. Sattığınız ürün de elektronik tablet olsun. Fakat satışlarınızı sahada gerçekleştiriyorsunuz. Bu durumda tabletin özellikleri hakkında ne kadar detay; ne kadar teknik bilgi sahibi olursanız olun; ürünü sattığınız kişi 50-60 yaşlarında; torunlarına karne hediyesi alma hevesinde bir amca ya da teyze ise x kuşağının özellikleri gereği bir çok teknik bilgiden yoksun olduklarını görürsünüz ki bu durum bize onların karşısında sürekli teknik bilgiler vermek yerine sadece ürünü aldıklarında ne tür faydalar sağlayacağı üzerine sunum gerçekleştirmemizi ve sonunda da ki en önemli bölüm olarak fiyat hakkında bir bilgilendirme sağlamayı gerektirecektir. Aynı zaman fiyatta 'hatıra binaen' gerçekleştirilen ufak pazarlıklar bize ürünün satın alınmasında başarıyı getirecektir şüphesiz.

Meşhur bir hikaye vardır ya padişahın rüyasını yorumlamaya gelen iki rüya tabircilerinden biri padişahın rüyasını çevresinde olan herkesin yakın zamanda öleceğini ve padişahın yalnız kalacağı yönünde yorumladığı için kellesinden olur. Diğeri ise padişahın çevresindeki herkesten daha fazla yaşayacağını söyleyerek keseler dolusu altın ile ödüllendirilir. Pazarlamanın özünde de bu yatmaktadır.

Sonuçta biz ihtiyaçları cevap vermenin ötesinde ihtiyaç yaratmanın peşindeyiz. Bunun bilinci ile hedef kitlemize her zaman onların psikolojilerini de iyi tutarak ürüne yahut hizmete yönlendirmek yararımıza olacaktır. Tabi bunu yaparken hepsinin öncesinde işimizi yaptığımız yerinden lokasyonun kültürel ekonomik politik ahlaki değerlerini ve temellerini bilmemiz gerekir. Sonrası.. Gelsin satışlar! :)

Saygılar,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder