3 Aralık 2016 Cumartesi

3 ARALIK DÜNYA 'ENGELSİZLER' GÜNÜ

ASIL ENGEL NERDE?

Evet! Yanlış duymadınız. Bugün Dünya Engelsizler Günü. Engelsiz yaşayabilen herkese sevgi, saygı ve selamlarımı yolluyorum. Fakat ne var ki günün anılma şeklinde hata var bence. Çünkü onlar, o kadar engeli tanımadan yaşamlarına devam edebilen güçlü kimseler ki; onları engeli olan birileri olarak görmek kesinlikle yanlış olacaktır. Onlar, hayata tüm güçleri ile bağlı kaya gibi karaktere sahip bireyler... Birçoğumuzun dahi göze alamayacağı süreçlerden geçtikten sonra yine hayata devam eden insanların varlığı bile yaşamak için gelecek için umudumuz olduğunu gösteriyor. 

Bana kalırsa en aşılamaz engel ve asıl engelli bireyler; ön yargılar ve o ön yargılar içerisinde önünü dahi yer yer göremeyen bireylerdir. Hayata bir karıncanın görüş mesafesinden daha dar bir açı ile bakan bireylerin silkelenip kendilerine gelme vakti geçiyor bile... Hayatın birçok boyuta sahip olduğunu asla unutmadan her anlamda, her alanda dolu dolu yaşayarak ve çevremizdeki kişilerin de görüşlerine, yaşam tarzlarına gereken sevgi ve saygıyı göstererek anlayışlı bir toplum yapısı oluşturmamız gerekiyor. Bunu yapmak gerçekten zor değil ve hepimiz için hala bir umut var. Yapabiliriz!

Aynı zamanda teknolojinin esir aldığı bireyleri de engelli olarak nitelendirmek mümkündür. Bu bağlamda söyleyeceklerimizin sınırsız olduğunu söylemek mümkündür. Ben sadece en önemlilerden iki bağlamı ele alarak söylemek istiyorum. Sokakta yürürken bile elinde telefonla birilerine 'like' atmaya çalışmayın. Geçen cuma namazına gittiğimde cami hocası verdiği vaazinde 'Gençlerin nereye gittiği belirsiz. Teknoloji elbet güzel bir şeydir; onu kullanacağız da tabii ki ama bunu onun esiri olmadan yapmamız gerekir. Adamın biri namaz sonrası bir elinde telefon diğer elinde de tesbih. Tesbihat çekerken son tweeti için kaç like aldığını kontrol ediyor.' sözleriyle hocamız da durumun vehametini gözler önüne sermiş aslında... 

Her neyse benim bugün anlatmak istediğim 'engel' kavramının insanlardaki algısını bir nebze de olsa değiştirebilmek. Emin olun yukarıda bahsettiğim zihinsel ve sosyal engeller fiziksel durumlardan kat be kat daha negatif oranda ehemniyet içeriyor. Sevginin, saygını adalet ve hoşgörünün egemen olduğu bir toplum yaşamamız dileğiyle.

Hepimizin Dünya 'Engelsizler' Günü kutlu olsun. Sevgiyle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder