24 Haziran 2016 Cuma
17 Haziran 2016 Cuma
SOCIAL RESPONSIBILTY AS A CONCEPT
Hello my dear readers... Yesterday, I wanted to check out some pr projects prepared for projects competitions for communication when I did not have anything to do at work. :) While checking, I realized most of the projects were about social responsibility and then I decided to write down on my blog here (Cami Kirik Gozluk) what I know about social responsibility. Pardon me if I make a slip of my tongue :) Let's start...
Note: SRP in some passages will be used as abbreviation of Social Responsibility Projects
Social responsibility is a concept with the idea a profit or non-profit establishment does plan and apply some projects that is much beneficial for environment because they would like to contribute to the benefits of their society. So, it won't be untrue for us to say social responsibility doesn't have purpose of making profits.
In companies SRP are prepared and planned by the department of public relations/affairs. In SRP, while companies look after benefits of society, they, also, aim to increase the reputation of their company. Therefore, it is quite obvious that the concept is not always used for just 'innocent' purposes. After a company could barely get over a crisis or after a 'doctored' news about name of a brand, it is no matter how well falsification reports the company prepares against. What really works well for a whitewashing is, for sure, SRP.
Apart from what what we have talked about so far, another important factor in social responsibility concept is ethic. The concept ethic is mostly ignored by some 'so called' companies trying hard to plan an SRP . So what is the core of the ethic issue. Let's put it that way, the purpose of SRP, as stated before, contributing to the solution of some environmental problems. Remember, there is no intention for making economical profit. So, in the context of ethic, a company should not pursue such goal as profit making. Increasing the reputation of a brand or making image restoration for a brand because of a slander the brand name is mentioned ought not be the reason why a company makes SRP. These are quite against the principles of the concept ethic.
15 Haziran 2016 Çarşamba
SOSYAL SORUMLULUK ANLAYIŞI
Selamlar okurlarım... Bugün stajda iş yapmayınca halkla ilişkiler proje yarışmalarında hazırlanan pr projelerine göz atmak istedim. Projelerden çoğunun sosyal sorumluluk alanında olduklarını görünce aklıma Camı Kırık Gözlük'te sosyal sorumluluk ile ilgili bildiklerimi sizlere dilim döndüğünce aktarmak geldi. Sürç-i lisan edersem affola... :) Hadi başlayalım o vakit.
Sosyal sorumluluk, kar amacı giden yahut gitmeyen bir kurum-kuruluşun çevresine verdiği değer bağlamında sadece içinde bulunduğu toplumun faydalarını gözeterek projeler planlama ve uygulamaya koyma anlayışını ihtiva eden bir kavramdır. O halde sosyal sorumluluk için kar elde etme maksadı taşımadığını söylememiz yanlış olmayacaktır.
Sosyal sorumluluk projeleri şirketlerin halkla ilişkiler birimleri tarafından hazırlanan projelerdir. Sosyal sorumluluk projelerinde şirket çevrenin faydasını gözetirken aynı zamanda şirketin itibarını artırmayı da hedeflemektedir. Bu yüzden bazen 'masum' amaçlarla kullanılmadığı ayandır. Şirketin yeni atlatmış olduğu kriz dönemlerinden sonra ya da basın tarafından markaya gelen bir karalama kampanyası yahut yalan haberden sonra şirket her ne kadar tekzip yazısı yazarsa yazsın bu tekzipler bir sosyal sorumluluk projesi kadar 'aklama' etkisi yapmayacaktır.
Sosyal Sorumluluk aynı zaman da şirket için gayet güzel bir reklam fırsatıdır. Ana amaç tabii ki de markanın reklamını yapmak olmasa da marka ismi proje ile anılacağı için bu durum markanın bilinirliğine de olumlu etkilerde bulunacaktır.
Buraya kadar anlattıklarımızın dışında sosyal sorumlulukta göz önünde bulundurmamız gereken bir diğer faktör de etik kavramıdır. Etik kavramı günümüzde çoğunlukla bazı 'sözüm ona' sosyal sorumluluk projesi hazırlığı içerisinde bulunmuş şirketler tarafından göz ardı edilmektedir. Peki nedir bu etik meselesinin özü? Şöyle söylemek gerekirse, sosyal sorumluluk projesinde amaç önceden de dediğimiz gibi çevresel sorunların çözümüne odaklanarak onların çözümünde şirket olarak pozitif katkıda bulunmaktır ve burada herhangi bir ekonomik kazanç niyeti bulunmamaktadır. Yani etik anlayışına göre bir şirket hazırladığı sosyal sorumluluk projesinde kar amacı gütmemelidir. Yahut markanın itibarını yükseltmek veya önceden marka isminin karıştığı bir olaydan ötürü imaj restorasyonu sağlamak maksadıyla sosyal sorumluluk projelerine girişmek sosyal sorumluluk anlayışının etik prensiplerine aykırı düşmektedir.
Bu alanda Marmara Medya Merkezi'nde halkla ilişkiler sorumlusu olarak çalıştığım vakitlerde ekibimle beraber hazırlamış olduğumuz sosyal sorumluluk projelerinden birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.
BİRİKTİRDİĞİNİ
BOZDUR, BOZDURDUĞUNU BİRİKTİR!
Bu projemizde öğrencilerin bol olarak bulundukları üniversite ortamlarına para bozdurma makineleri yerleştirmeyi düşündük. Bu sayede öğrenciler akbil, yemekhane vs. ihtiyaçları için aradıkları bozuk paraya kolaylıkla ulaşabilirler.
Ayrıca makinemiz, bozdurulan paranın %10'luk kesimini parayı yatıran kişinin hesabında saklayacak. İster dönem sonlarında ister yıl sonunda hesaba yatırılan paraya ulaşabilen öğrenci kendi harçlığını da yine kendi parasından arta kalanlar sayesinde edinebilecek.
MASKENİ
TAK HAYATINA SAĞLIK KAT!
Toplu ulaşım araçları için düşündüğümüz bu sosyal sorumluluk projemizde de halkın sağlık endişelerine bir son vermek amacı bulunmakta. Vapur, metrobüs, vb. toplu ulaşım araçlarını kullanan yolcularımız toplu ulaşım araçlarına girdiklerinde karşılaşacakları hijyenik maske ve hijyenik jeli kullanarak çevreden bulaşabileceği konusunda tereddüt ettiği virüslerden salgınlardan kendini bir nebzede olsa muhafaza etme şansını yakalayabilecekler.
14 Haziran 2016 Salı
ARAYI ÇOK AÇTIK...
Selamlar sevgili okur... Blog'da arayı çok açtığımı fark ettim ve bir geri dönüş yapmak gerekiyor diye düşündüm. Umarım iyisinizdir. Ben iyiyim merak edilecek bir şey yok. 2 hafta önce üniversitenin 3. sınıfını da bitirerek son sınıf öğrencisi olmaya hak kazandım. :) Ve ardından dur durak bilmeksizin staj arama çabalarım sonucunda milliyet gazetesi bünyesindeki milliyet emlak'ta stajyer olarak çalışmaya başladım. Aynı zamanda mübarek ramazan ayı da geldi ve bu sıcaklarda oruçluyken bir de staj gelince üstüne acizliğimden midir bilemedim yazamaz oldum bir süre boyunca... Affınıza sığınıyorum. Ama döndüm, buradayım.:) Reklamlar ve meşhur halkla ilişkiler örnekleri ile karşınızda olmaya devam edeceğim. Ayrıca sizden gelen yorumlar günlük olarak paylaştığım hava durumlarının blogda yer almaması yönündeydi. Bu yüzdendir, artık hava durumları paylaşımlarım olmayacak. Blogumuz tamamen iletişim dalındaki çalışmalarla boy gösterecek. Yorumlarınız için teşekkürler değerli okurlarım. :) Not: Benden hava durumunu öğrenemediniz diye aniden yağmur yağar da ıslanırsanız benden bilmeyin; sonra ben görmedim ben duymadım demeyin :)) Bir sonraki yazımda buluşmak üzere. Kalın sağlıcakla...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)