26 Mayıs 2020 Salı

GÜNDEM ÜZERİNE

NELER OLUYOR?

Merhaba okurlarım. Öncelikle hepinize hayırlı bayramlar. Camı Kırık Gözlük uzun bir aradan sonra okurlarına kavuştu. Geçen zaman içerisinde ülke gündemi dünya gündemi onlarca kez değişti halen de değişmekte. Evet. Covid-19 sebebiyle tüm dünya büyük bir sınav veriyor. Bu salgın sebebiyle herkes kendi kabuğuna çekilmiş halde. Etkisini kolaylıkla her yerde görmemiz mümkün. Ekonomik kriz artık kapıda değil kapı eşiğini geçti. Bütün iş dallarında zaman aleyhe işliyor. Çalışan eller hamlamaya başladı. Çünkü bu süreçte satışlar durdu, üretim zayıfladı. Daha ilerisinde ise dikkate değer oranda işten çıkarmalar ve iflaslar yaşandı. Peki bu neyin işareti olabilir diye düşünüyor muyuz? Yani, peki şimdi ne olacak?

Dünya yeni bir düzene kavuşmak istiyor. Zaman bizi bu dönüşüme sürüklerken gelişen teknoloji bu dönüşümde gereken en büyük oyuncu halinde. Dijital pazarlama, algoritmalar, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, geliştirilen yazılımlar programlama dilleri vd ile kafamızı karıştıran bir çok kavram hayatımıza bodozlama girdi. Hele ki bu dönemde bunlara olan ilgi de arttı. Y kuşağının kafası illimunati tek göz olayları gibi kavramlarla karışmıştı. Şimdilerde ise (Z kuşağı) bu kavramlar trend oldu.





Okurken daldan dala atlıyor gibi hissedebilirsin. Fakat hayır konu oldukça iç içe. Bundan sonra alınacak tedbirlerde insanlarla aramızda sosyal mesafenin bulunması söz konusu. Şu andan itibaren hepimizin aklında yakın temastan kaçınmak, eline yüzüne dezenfektan kolonya serpiştirmek, el sıkışmamak, sarılmamak, maske ve eldiven kullanmak gibi faaliyetler var ve bunlar bizi yeni normal düzene geçişte beklemekte.   

Bu durum belki de insanların çalışma düzenlerini değiştirecek. 'Belki' demek de saçma geliyor bana gerçi bu kadar olaydan sonra. Demek istediğim biz bu olaydan ders alıp da önlem almayacaksak daha büyük ne tür bir olay bekleyebiliriz ki bizleri bir kez daha her anlamda böylesine sarssın?   

Teknoloji hayatlarımızı kolaylaştırmayacaksa öyle teknoloji yerin dibine batsın. Hala sağ kulağını sol eliyle göstermeye çalışan eski kafalı yöneticilerin yerini bir maille bir mesajla iş bitiren, kendisine raporlayan ekip arkadaşlarını da bu doğrultuda yönlendiren pratik yöneticilerin alması gerekiyor. Bu artık bir talep değil evrensel bir norm aslında. Umarım tüm şirketler, iş yerleri bunun farkına hızlıca varır da hızla geçen zamanı yakalamaya talip oluruz.


Tabi şu ana kadar işin sadece işletmeler boyutunu konuştuk. Bir de olayın toplumsal tarafı var ki toplumsal dinamikler değişiyor ve biz de burada sadece seyirci rolündeyiz. Ramazan bayramı geldi ve koca bayramı herkes evinde geçirmek zorunda kaldı. Malum artık el öpmek gibi bir adetimiz kalmadı. Dolayısıyla hepimiz telefonlara sarılarak gerek sesli gerek görüntülü aramalarla hasret gidermek durumunda kaldık. Her ne kadar teknolojik gelişimden bahsetsek de büyük iletişim alt yapı şirketleri bu dönemde de sosyal medyadan çıkıp suçun kendilerinde olmadığını anlatan yazılar yazmaktan geri kalmadılar. Kediler suçlu değil arkadaşlar; suçu kendimizde arayalım biraz da. Her neyse bu konuda denilmesi gerekeni kendi meşrebimizde söyledik. El öpmenin kültürü mü olur demeyin bu zamana kadar hepimiz bununla büyüdük; şimdi neden inkar edelim ki?  

Her ne olursa olsun evde kalmaya bir süre daha devam edelim. Az kaldı. Biraz daha sabır. Tabii ki de bu süreyi farklı ilgi alanlarına yönelerek değerlendirmek işin en verimli en keyifli yanı. Mesela ben çocukluğumdan beri ilgi duyduğum bir türlü işten güçten zaman bulup da ilgi gösteremediğim bir ilgi alanımı gün yüzüne çıkarabildim. Perküsyonda ilerlettim kendimi. Bu süreçten sonra da aynı ilgiyi göstereceğimi umuyorum. E tabi bir de yazı yazmak vardı. Ona da geri dönüşümü yaptım sayılır. Bakalım inşallah bundan sonra devamı da gelir. Peki senin bu süreçte yöneldiğin ilgi alanın nedir? Yanıtlarınızı yorum kısmında bekliyorum.

En önemlisi de bu süreçte yakınlarımızla eşimizle dostumuzla güzel keyifli zaman geçirmenin yollarını bulmaktır. Herkes bir süre boyunca hayatlarında hiçbir gelişme olmadan eve kapalı şekilde zaman geçirmek zorunda ve bir süre sonra bu durum sıkıcı hale gelip de birbirimizi üzeceğimiz tartışmalara yol açmasın diye birbirinizi sıkmayalım, anlayışla yaklaşalım. Ben sevgilimle bu durum üzerine uzun bir sohbet ettim. Aldığımız karar da bize bu süreci sorunsuz atlatmamızı sağladı. Elbette anlaşamadığınız konular da çıkar bazen bunun üzerine tartışırsınız; bahsettiğim bu değil maksat küslük olmasın yüzümüz asılmasın. Sonuçta hiçbir şey sevdiklerimizden kıymetli değil.

----

WHAT İS HAPPENİNG?

Hello dear readers. Firstly, I wish you all a happy Ramadan Eid. It's been long time; but no see, I know. Through the time passed, actuality of the world has changed so many times and it actually still is. It is a great challenge of the world against Covid-19. Every one all around the world has been isolating themselves from outside. It so easy to see the effects of this pandemic. There is a huge economic crisis. Time is not ticking for us but global crisis. Hardworkşng hands have started being out of practices. Because, production has reduced and sales have nearly stopped. Moreover, layoffs and bankrupticies have increased. So, what are all these signs pointing at? Do we ever think what outcome this will bring us?

World needs a new layout, a new style. As time pulls us all into a transformation, technology has become the most affective player in it. Digital marketing, algorithms, artificial intellingence (AI), augmented reality (AR), all the softwares and programming languages developed et cetera. They have entered into our lives headlong. Not in a sudden it is a process we need to realize it and take the action we have to. Orelse? There is actually no 'orelse' from this time on. It was popular in Y generation to talk about illimunati, one eye in every pics and triangle stuff. And now, it is trendy to talk about those stuff which is absolutely right as long as we pay enough attention to understand.



You may feel like I am thematic paraphrasing. However these all are completely connected to each other. There was already some whispers about automatisation before the pandemic completely showed up.  And the term 'social distance' has become popular with launch of coronavirus. We all have in mind to run away from hugging, hand shaking using disinfectant, cologne, glows and mask and these attitudes are waiting for us in the gate of transition to what we call 'new normal' lifestyle.


Maybe, this will change the way people work. Actually, we'd no rather say 'maybe' (because so ridiculous for me after all and everyone hopefully.) What I am trying to tell you is that if we don't take our lesson from the pandemic which is a huge disaster for the whole world, then what on the earth are waiting for?


Technology is good as long as it makes our lives easier. Or what does it stand for? All the 'old fogeyish managers' have to be replaced by the brand new qualities having managers who are what we call 'online fixers'. This is not a demand but a global norm in fact. I hope every companies will realize the situation and keep it up quickly.

We argued only in business perspective until now. There's also a social perspective of the situation in that social dynamics are changing and we all sit down on our chairs just watching it. For example, here is Ramadan Aid it is holy day for all of the Muslims. Traditionally, younger ones visit their older lovely ones or relatives. Younger ones kiss the older one's hand and take their hand in order to make it touch to their foreheads. As I said before everyone has to sit in their homes this time and no one visited no one. Don't get this wrong and ask me if it is all about kissing hands. Damn. It is a tradition in the society I live in. It can be any culture. What is important is that it all has started disappearing.



Let's keep staying at our homes a bit more. Just a little bit. We need a bit more patience. What so joyful and efficient at the same time is to discover new field of interest at home. For instance, I could discover my field of interest that I would really like spending time with. Mine is percussion. And also you know blogging. What is yours? Tell us under the add comment button. 

What's the most important is to find ways to spend great time with our lovely ones, friends, relatives. Every one has to isolate themselves in their home for some time and but we should always embrace each other with understanding in order to let nothing bore us. For me, I had a long chat with my girlfriend about it. The decision we made at the end of the chat has let us cope with this process without any problem. Of course, there will be some little disagreements  and you may argue normally, it's natural. What I mean is not get sulky with each other with negative attitudes and who knows fury. At the end we all know that nothing more important than our lovely ones.

1 yorum:

  1. Evet dünya bile yeni bir düzen istiyor artık; gözü doymaz vahşi kapitalizmin, rant uğruna insana, doğaya ve doğal yaşama verdiği ölümcül zararlar sürerken, "bir şekilde" ortaya çıkan Covid-19'un toplamda bir gramı bile bulmayan gücüyle, dünyanın süperinden yoksuluna tüm ülkelerinin; yönetimlerini, teknolojilerini, ekonomilerini, inanç merkezlerini, yani tüm güçlerini felce uğratmaya yetmiş, yarattığı korku, panik ve perişanlıkla da çaresiz bırakmıştır...
    Süren bu salgın günlerinde önlem olarak uygulanan yasakların doğada yarattığı olumlu değişimin, korku ve çaresizliği bir an da yaşayan insanlara ve dolayısıyla yönetimlere de yansıması kaçınılmaz olacaktır.!!!

    YanıtlaSil